«Μιλώντας στα παιδιά μου για την πραγματικά επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή»

neo-vivlio
Επιτυχημένη ζωή για τον καθένα μας είναι να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα, να ζούμε όπως θέλουμε να ζούμε- τόσο εμείς όσο και αυτοί που αγαπάμε. Όλοι επιθυμούμε μια απολαυστική, αυθεντική και με νόημα ζωή. Παρότι ζούμε σ” έναν κόσμο πολύπλοκο, αβέβαιο, έντονα αγωνιστικό, γεμάτο περιορισμούς και κινδύνους, έχουμε την ελευθερία, την ελευθερία, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες να καθορίζουμε σε σημαντικό βαθμό την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Κι η ζωή μας, όσο κι αν συχνά νιώθουμε ότι δεν είναι έτσι, εξαρτάται σημαντικά από τις δικές μας επιλογές και από το πόσο αποτελεσματικά τις υλοποιούμε. Αυτό ασφαλώς, απαιτεί γνώση, ικανότητες και σοφία ζωής, που πρέπει να αποκτήσουμε όταν ακόμη είμαστε νέοι, αφού τότε κάνουμε επιλογές που καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή μας. Δυστυχώς στα σχολεία δεν αποκτούμε όσα έχουμε ανάγκη για όλα αυτά. Τα ΜΜΕ και το κοινωνικό περιβάλλον, από την άλλη, συχνά μας δημιουργούν σύγχυση. Παρότι δεν υπάρχουν συνταγές, το παρόν βιβλίο δίνει με απλό και πρακτικό τρόπο έννοιες, αρχές, αξίες, μεθόδους και τεχνικές που ελπίζω να έιναι χρήσιμες στους νέους για την πραγματικά επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ένα μικρό απόσπασμα από το για εισαγωγή κεφάλαιο του βιβλίου στο οποίο ο συγγραφέας παραθέτει θεμελιώδεις διαφορές των επιτυχημένων και των μη επιτυχημένων της ζωής.
1.
  • Οι επιτυχημένοι ορίζουν οι ίδιοι το τι σημαίνει επιτυχημένη ζωή και πώς θέλουν να ζουν, ποιος είναι ο ιδανικός  εαυτός που θέλουν να γίνουν, ποιον εαυτό θέλουν να βλέπουν στον καθρέφτη. Ζουν με νόημα και δίνουν προτεραιότητα στην αγάπη, στον έρωτα, στη στοργή, στη δημιουργία, στην καλλιέργεια, στην ψυχική γαλήνη, στη συντροφικότητα, στην γνήσια φιλία, στην αναψυχή, στην φύση, στον αυτοσεβασμό, στην αξιοπρέπεια, στην αυτοεκτίμηση, δηλαδή στον όλον του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής.
  • Οι μη επιτυχημένοι ορίζουν την επιτυχημένη ζωή με τα καταναλωτικά πρότυπα και με τα στερεότυπα του συστήματος, όπως πλούτη, φήμη και δόξα. Οι μη επιτυχημένοι κάνουν το λάθος που παραστατικά εξήγησε ο Σοπενχάουερ (Schopenhauer): «Η συνεχής κατανάλωση και απόκτηση υλικών αγαθών είναι όπως το νερό της θάλασσας : Όσο περισσότερο πίνεις, τόσο περισσότερο διψάς «.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
6.
  • Οι επιτυχημένοι σκέφτονται ορθολογικά, αξιοποιούν το μυαλό τους δημιουργικά και  «έξω από το κουτί», ορίζουν σωστά τα προβλήματα, αναζητούν συνεχώς καινοτόμες λύσεις και τις αξιολογούν με συγκεκριμένα κριτήρια.Αποτελούν μέρος της λύσης. Σε κάθε πρόβλημα βρίσκουν μια λύση.
  • Οι μη επιτυχημένοι σκέφτονται διαισθητικά,. Συμπαρασύρονται από παρορμήσεις και συγκινήσεις, σκέφτονται «μέσα στο κουτί», αφήνονται στις στερεότυπες και πεπατημένς λύσεις.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
13.
  • Οι επιτυχημένοι μαθαίνουν και βελτιώνονται συνεχώς, δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση και στην παιδεία. Πιστεύουν ότι σοφός άνθρωπος είναι αυτός που γνωρίζει τόσο τι γνωρίζει, όσο και τι δεν γνωρίζει.
  • Οι μη επιτυχημένοι θεωρούν ότι γνωρίζουν όσα χρειάζονται και δίνουν έμφαση μόνο στην εκπαίδευση. Πιστεύουν ότι ο σοφός άνθρωπος είναι αυτός που τα γνωρίζει όλα.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
 23.
  • Οι επιτυχημένοι επιζητούν τις συμβουλές των άλλων και τις λαμβάνουν υπόψη τους.
  • Οι μη επιτυχημένοι πιστεύουν πως, όταν οι άλλοι τους δίνουν συμβουλές, τους θεωρούν κατώτερους, γι’αυτό αισθάνονται μειονεκτικά και δεν τις ακούν.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
25.
  • Οι επιτυχημένοι απολαμβάνουν τις ευχάριστες στιγμές του παρελθόντος , ελπίζουν και προετοιμάζονται για το καλύτερο μέλλον και ταυτόχρονα ζουν την κάθε στιγμή στο παρόν όσο πιο απολαυστικά μπορούν.
  • Οι μη επιτυχημένοι νοσταλγούν το παρελθόν και ελπίζουν για το μέλλον, χωρίς να απολαμβάνουν το παρόν και χωρίς να προετοιμάζονται για το μέλλον.
Πηγή:blogs.sch.gr/gymparga

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα παιδιά μας αντιγράφουν ...

Έλληνας σπουδαστής δημιουργεί ένα video animation για την ενδοοικογενειακή βία

Γενέθλια Hot Wheels